Een smart of slimme woning is een woning die voorzien is van allerlei apparatuur om een woning op een afstand aan te kunnen sturen. Maar dat is niet alles,  in een slimme woning wordt gewerkt met tijdschema’s, voorkeuren, sensoren, slimme thermostaten en spraak gestuurde assistenten. Lampen kunnen ook een onderdeel van een slimme woning zijn. De lampen zijn in te stellen in verschillende kleuren, sterktes en in schema’s te verwerken. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos, lampen kunnen op een bepaalde tijd aan en uit, ze kunnen gekoppeld worden aan een sensor zodat ze aan gaan bij thuiskomst. Dé plek om hiervoor te gaan oriënteren is uiteraard Smartbright.nl.

Verschillende aanbieders

Er zijn veel verschillende aanbieders van smart apparatuur. Als het gaat om lampen is de vraag, wat zijn nou de verschillen en waar moet op gelet worden bij het aanschaffen van smart lampen? Er zijn een aantal eigenschappen die van belang zijn. Naast dat u natuurlijk even op moet letten of u de juiste maat fitting koopt en de sterkte van de lamp. De sterkte wordt aangegeven met lumen waarbij 10 lumen overeenkomt met 1 watt van normale gloeilampen.

Bluetooth of bridge?

Slimme verlichting is in een netwerk te koppelen via bluetooth of via een bridge en wifi. Via een bridge kunnen meer apparaten in een netwerk worden opgenomen dan via bluetooth. Bluetooth is dus beperkt in het aantal lampen wat aan de app te koppelen is. Daarnaast heeft de aansturing op afstand via een bridge een groter bereik van via bluetooth. Simpelweg omdat internet en bluetooth andere reikwijdtes hebben. Daarmee is het dus afhankelijk van uw eigen wensen wat voor u handiger werkt. Wilt u alle lampen door het hele huis aan kunnen sturen met de app of alleen als u in de buurt bent? Het spreekt voor zich dat een bridge extra kosten met zich mee brengt.

Bridge nodig voor wifi?

Sommige lampen kunnen zelf zonder bridge gekoppeld worden aan het internet. Ook dan is het handig als u van te voren een idee heeft hoeveel u met smart apparatuur in huis wilt doen en wat er dan mogelijk is. Uiteraard kunt u altijd nog uitbreiden met een bridge als dat later handig of nodig blijkt te zijn.

Platform

Smart apparaten maken deel uit van een netwerk en dan is het handig om te kijken welke systemen u eventueel al in huis heeft.  Kunnen de lampen samenwerken met Google Nest, Apple home, Alexa? Kan dat direct of zijn daar extra apps of adapters voor nodig? Het gebruiksgemak van de installatie is uiteraard ook belangrijk.

Aansturing

De aansturing van de lampen is meestal ook mogelijk met een app. Dan is het wel handig dat de app, uw telefoon of tablet en lampen samenwerken. Niet alle lampen kunnen bijvoorbeeld aangestuurd worden door een Windows app. Houd bij de keuze voor slimme lampen dus rekening met de app die nodig is om de lampen te laten werken.